Autor Wątek: Mercruiser 3.0 - nie wkręca się na obroty.  (Przeczytany 732 razy)

Lipiec 24, 2018, 20:19:00
  • Nowy Użytkownik
  • *
  • Wiadomości: 19
    • Norwegia
  • Akwen: Wody lokalne
Witam
Mam problem z moim Mercruiserem 3.0 tks 140KM stacjonarny na gazniku 1990r, gaźnik z kolektorem 2006r. Na wodzie nie wkręca się powyżej 1500obr/min. Sprawa wygląda tak ze na luzie bez obciążenia silnik wkręca się bez problemu do 4 tys, po włączeniu biegu bez problemow do 1400 później zaczyna przygasać, przy ok 1500 jest pojedynczy strzał w gaźnik i silnik gaśnie.
Silnik jest po kapitalnym remoncie, gaźnik rozebrany i wyczyszczony, zapłon ustawiony zwykłą lampą stroboskopową ale wiem ze do zapłonu EST są specjalne urządzenia - może w tym problem?
Przy próbie regulacji mieszanki - przy wykręcaniu śrubki pracował gorzej, przy wkręcaniu cały czas to samo gaśnie przy 1500obr.
Co ciekawe na "start gazie" silnik wkręcił się do ok 2tys obr.
Może ktoś z was spotkał się z takim problemem i może cos podpowiedzieć? Mi już brakuje pomysłów mimo ze mechanika nie jest mi obca.
Jutro mogę wrzucić filmik jeśli to pomoże w diagnozie.
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Lipiec 24, 2018, 20:32:37 wysłana przez Kresek25 »

Lipiec 27, 2018, 10:28:08
Odpowiedź #1
  • ****
  • Wiadomości: 254
    • Legnica
  • Akwen: Wody lokalne
Czy w tym silniku jest podciśnieniowy regulator wyprzedzenia zapłonu? łączony wężykiem z kolektorem lub w okolicy gaźnika?
Sprzęt pływający w trakcie remontu...

Sierpień 01, 2018, 14:32:45
Odpowiedź #2
  • Nowy Użytkownik
  • *
  • Wiadomości: 19
    • Norwegia
  • Akwen: Wody lokalne
Nie, zapłon jest elektroniczny. Aktualnie problem został rozwiązan, trzeba było inaczej ustawić zapłon.
Pozdrawiam.

Październik 13, 2018, 15:23:18
Odpowiedź #3
  • Nowy Użytkownik
  • *
  • Wiadomości: 1
    • Niegow
  • Akwen: Bug
Hej. Mam ten sam problem...możesz coś więcej powiedzieć jak usunąć ten problem? Będę wdzięczny za pomoc.