Autor Wątek: Kuchenka na naboje  (Przeczytany 1003 razy)

Marzec 08, 2019, 18:48:47
Odpowiedź #15
  • Nowy Użytkownik
  • *
  • Wiadomości: 20
    • Kraków
  • Akwen: Wody lokalne
testowałem jedynie w warunkach domowych póki co. Mocnym dmuchnięciem da się zgasić, ale chyba jest trochę odporniejsza niż zwykły palnik.

Ceramiczny palnik wygląda dokładnie tak jak w piecykach gazowych na butlę, czyli taka ceramiczna wkładka z wieloma małymi otworkami, przez które podawany jest gaz. Gaz rozgrzewa ceramikę do czerwoności i promieniuje ona podczerwień. Dodatkowo wokół palnika jest taki blaszany pierścień, który osłania przed wiatrem, przynajmniej gdy na kuchence jest garnek.

Jedyny problem to regulacja mocy. Przy zmniejszaniu płomienia mamy jakieś 1/2 zakresu regulacji jako użyteczne, po zjechaniu poniżej 1/2 płomień zaczyna "przerywać" i gasnąć. W piecykach gazowych regulacja mocy odbywa się raczej nie przez zmniejszenie przepływu gazu tylko przez wyłączanie poszczególnych pól. Tu nie ma podziału na pola, więc zostaje tylk regulacja przepływu gazu. Zobaczę w praktyce czy będzie to problemem.