Skocz do zawartości

Kulinaria


lewar
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj zachciało mi się pasty rybnej. Nie robię jej niestety ze świeżej ryby ale zawsze to ryba.

Składniki:

  3 wędzone makrele

  2 cebule

  4 jajka na twardo

  150g przecieru pomidorowego

  150g majonezu

Po przepuszczeniu przez maszynkę do mięsa trzech pierwszych składników dodajemy dwa ostatnie i dokładnie mieszamy.

Smacznego.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To co teraz napisze dla wielu z Was może sie wydawać opowieścią z epoki dinozaurów,a sprawy maja sie tak:)

Jakies 40 parę lat temu bedąc chłopakiem mieszkałem w Gdańsku, pewnej niedzieli poplynęliśmy z Tatą do Jastarni,rodziciel namówił mnie bym zjadł kiełbaskę z ryby,była to kiełbaska w normalnym flaku na ciepło, wtedy brzmiało to dla mnie abstrakcyjnie, ale byłem głodny więc nie odmówiłem.Smak i zapach tej potrawy mam do dzisiaj w pamieci, juz więcej nie jadłem takiego dania, nie udało mi sie go spotkac  w sklepach czy w nadmorskich smazalniach, a szkoda.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mariuszu ja jadłem coś podobnego w tym roku  :) . Wędzoną kiełbaskę z rybki własnego wyrobu. Wiem tylko że robi się ją z dwóch rodzajów przemielonej ryby (podobno żeby się trzymała "kupy" i nie rozpadała). Nabija się flak takim farszem i wędzi. Palce lizać.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cebulka lepiej by smakowała gdyby była pokrojona w kostkę,

po przepuszczeniu przez maszynkę robi się gorzka i często psuje smak :-(

Ale może z makrelką, tej goryczki się nie czuje - z wołowinką niestety tak  ;)

jest z tą cebulą dobrze po zmieleniu a mielę bo to wychodzi taka pasta jak kiedyś za komuny można było w centrali rybnej kupić :D :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołożę zatem swoje tzw "trzy grosze"

Jest to rybka zapiekana w piekarniku.

Do tego najlepiej się nadaje sandacz lub szczupak.

Spore filety lub płaty z całej rybki kładziemy na alu folię

wcześniej posolić,nakładamy wiórki masła,wiórki imbiru,

plasterki pomidora/koniecznie bez skórki/skropić cytrynką,

na to wszystko nakładamy utarte na tarce jarzynowej jabłko /lekko kwaskowe/

na wierzch nakładamy ostrą musztardę,lub keczup w zależności od gustu.

Zawijamy folię i wkładamy na15 min do rozgrzanego na 200 st piekarnika.

SMACZNEGO.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Inna wersja zapiekanki.

Na wcześniej posolony filet nakładamy wiórki imbiru plasterki pomidora/bez skórki/

na to nakładamy wcześniej przygotowaną mieszankę -utarty na grubej tarce ostry ser

najlepiej PARMEZAN do sera wsypujemy trochę tartej bułki skrapiamy oliwą i dokładnie mieszamy.

Całość koniecznie pokropić cytrynką. I tu nie możemy zawijać folii tylko utworzyć korytko.

Do rozgrzanego piekarnika, 15 min 200 st. Powinna się utworzyć na wierzchu przyrumieniona skoropka.

SMACZNEGO

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A propos kiełbasek.

Przynajmniej trzy gatunki ryby,przykładowo:okoń,leszcz jako podstawa jeszcze jakąś inną.

Jeśli duże leszcze koniecznie usunąć żebra,część okonia koniecznie sparzyć w celu usunięcia

nadmiernej ilości wytrącającego się białka rybki zemleć dodając zeszkloną na maśle cebulkę,

zetrzeć na tarce warzywnej trochę marchewki,pietruszki i selera icałość razem tak jak cebulę podsmażyć.

Po zmieleniu całości dodać do smaku biały pieprz,paprykę utarty czosnek.Całość dokładnie wymieszać dodając

trochę tartej bułki.Napychać flaki /lużno/i gotować w posolonej wodzie.Uwaga: gotowanie powinno się

odbywać na b wolnym ogniu.

SMACZNEGO.

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Od dawna chodził mi po głowie eksperyment na temat zmiany składników do przepisu "ryba po grecku"

Tu dygresja Grecy wcale nie znają takiej potrawy.

Przyżądzenie sosu ---utarte na tarce warzywnej -- marchewka,pietruszka,seler obsmażyć na oleju,oddzielnie mocno obsmażyć cebulę,połączyć dodać ostry keczup,trochę przecieru pomidorowego,sól,pieprz,paprykę,imbir,cały czas smażąc na wolnym ogniu.Usmażyć rybę bez panierki,dodać cały sos na smażoną rybkę i jeszcze trzymać na ogniu z 10 min.

W dostępnych przepisach podają że tylko  pomidory i że nie smaży się tego po połączeniu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Kolego @IRENKA. Lub każdy, kto chce mi podarować przepis. Kupiłem świeżego szczupaka ( na moje oko waży około 1,7 kg). Miał być przyrządzony na święta jako faszerowany po żydowsku ( moja babcia była w tym przyrządzaniu mistrzynią a i mama potrafi) Niestety, sprzedawca w swojej nadgorliwości zakatrupił rybę i natychmiast wypatroszył. Nie da się już zdjąć dobrze skóry.  >:( . Chcę go w jakiś inny sposób wykorzystać, robiąc atrakcyjne dla podniebienia i wzroku danie. Skoro sypiesz Kolego przepisami jak z rękawa, może i dla mnie znajdziesz jakiś atrakcyjny przepis na świątecznego szczupaka? Już mi ślinka leci  :P

Pozdrawiam serdecznie wszystkich smakoszy ryb ( i innych specjałów)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witaj Adam,rzeczywiście szkoda bo też tak uważam że szczupcio w takim wydaniu jest boski.

Na drugim miejscu smakowo wg mnie jest przyrządzany w galarecie.

Oskurowane filety posolić i delikatnie ugotować /najlepiej na siatce/ w wywarze z warzyw.

Wywar to:marchewka seler pietruszka doprawione sól biały pieprz ziele ang listek laurowy,

wywar musi być bardzo dokładnie przecedzony nawet kilka razy,w ciepłym wywarze rozprowadzamy

żelatynę wg proporcji na opakowaniu.

W najlepiej pojedyńcze naczyńka układamy na spód ćwiartka ugotowanego na twardo jajka plaserek

marchewki z wywaru zielone groszki,na to kładziemy ugotowany filet i zalewamy wywarem przystajając

zielonym elementem.Do lodówki i na wigilę SMACZNEGO.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No i jak tu nie kochać wodniaków? Prosisz i masz! Serdecznie dziękuję Kolego!

 

Szczupak znajdzie się na półmisku na wigilijnym stole. Do tego lampka wina ( oczywiście białego, wytrawnego), żeby szczupaczyna nie pomyślał, że go pies zjadł  ;D, a faszerowanego po żydowsku zrobimy pstrąga ( też dobry, choć nie tak efektowny widokowo jak szczupak z pomarańczą w pysku. Przy szczupaku wypiję też Twoje zdrowie Stefan! Wszystkiego najlepszego na Święta i Nowy Rok!

Jeszcze raz serdecznie dziękuję.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Teraz napiszę co udało mi się zrobić z tego szczupaka. Uparł się i nijak nie chciał oddać skóry. Poddałem się. Upiekłem go w pieczarkach. Wyszedł znakomicie. Wraz ze świątecznymi życzeniami dostałem też przepis na świątecznego karpia, który natychmiast przytaczam:

SOS TO PODSTAWA KAŻDEGO DANIA!

Bardzo starannie umytego karpia układamy na dnie szklanego naczynia. Skrapiamy cytryną, dodajemy goździki i cynamon. Tak przygotowanego karpia zalewamy szklanką białego i szklanką czerwonego wina, potem dodajemy100ml ginu, 100ml koniaku, 200ml smirnoffa, 50 ml. białego rumu i obowiązkowo 150 ml. tequili. Potrawy nie musimy nawet poddawać obróbce cieplnej. Karpia wypieprzamy, bo jest zbędny, natomiast sos... sos, paluszki lizać!

BARDZO WAŻNA UWAGA! Karp musi być martwy, bo inaczej bydlę sos wychleje!!! ;D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Co do kiełbas z Jastarni to mieszkam w tej że gminie i potwierdzam czasem trafiają się przsmaki.

Bardzo polecam łososia wędzonego na zimno (oczywiście łosoś Bałtycki) Najleprzy w Kuźnicy u pana Stacha!!!

Wg. moich znajomych najleprze kiełbasy czy kabanosy z ryb to te z łososia i też tak sądzę.

Kabanosy z Łososia :

Resztki ryby z kręgosłupa + 15g/kg soli w maszynkę i nie mielić ale bezpośrednio w maszynkę i w jelita.

Kiedyś podobny przepis wpadł mi w ręce.  Sam proponował bym odrobinę piepszu i majranku :)

Wg producenta takich przysmaków to kabanos zawiera 99%łososia i 1% dymu.. sądzę jednak że w masowej produkcji nie jest tak pięknie

 

 

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

 Udostępnij

×
×
  • Dodaj nową pozycję...